Ipoll....gastro stránky a jiné drobnosti

Brambory

  •  Aláchat
500 g brambory uvařené ve slupce a oloupané,125 g cizrny namočené přes noc ,1 sušená chilli paprička ,1 lžička římského kmínu ,   
2 lžičky soli ,1 lžička sušené máty ,1/2 lžičky chilli koření ,1/2 lžičky mletého zázvoru ,2 lžičky manga v prášku ,125 ml bílého neochuceného jogurtu , olej na smažení

Předem namočenou cizrnu uvaříme ve vodě s chilli kořením do měkka (trvá to asi 1 hodinu), pak ji scedíme. Uvařené brambory nakrájíme na kostečky asi 2,5 cm široké a smícháme s cizrnou dokud je ještě teplá. Ponecháme stát. Mezitím umeleme nebo v hmoždíři utlučeme směs kmínu, soli, pepře a máty a přidáme práškové chilli, zázvor a mango. Na mírný oheň vložíme pánev a vsypeme roztlučenou směs koření a mícháme. Jakmile směs začne horkem vonět, ihned odstavíme pánev z ohně. Polovinu připraveného množství koření vmícháme do cizrny s brambory a druhou část rozmícháme v jogurtu. Při podávání polijeme pokrm ochuceným jogurtem.

 

  • Bezmasé zapékané brambory
1 kg syrových brambor ,1-2 pórky ,300 g žampionů ,Tatra mléko ,sůl nebo vegeta ,pepř

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Polovinu poklademe do pekáčku. Na ně dáme na kolečka nakrájený pórek a na plátky nakrájené žampiony, osolíme, opepříme nebo posypeme vegetou. Přikryjeme druhou vrstvou brambor. Opět osolíme a opepříme. Zalijeme Tatra mlékem a dáme do trouby asi na 1 hodinu, dokud nejsou měkké.

 

  • Bramboráky s drůbežím masem
90 g brambor, 20 g hladké mouky,2 lžíce mléka, 1/10 vejce, 100 g červené kapie, 50 g pórku, sekaná petrželka, 50 g nudliček kuřecího masa, česnek, sůl, pepř, majoránka, sojová omáčka

Na pánvi bez tuku opečeme kuřecí maso, které předem v misce promícháme se sojovou omáčkou. Přidáme nakrájený pórek, kapii a petrželku. Porce bramboráku po obou stranách opečeme. Podáváme se směsí drůbežího masa.

 

  • Bramboráky s kyselým zelím
200 g kysaného zelí ve víně (konz.),75 g madelandu, 2 kolečka ananasu (kompot.), 8 plátků suchého salámu, 1 lžička kmínu, 
1 kg lojovitých brambor, 2 cibule, 2 vejce, sůl, pepř, 3 lžíce mouky, 200 ml oleje 

                                                                                                                                                                                                                                         Zelí nahrubo pokrájíme. Madeland rozkrájíme na kostky, ananas na kousky a salám na nudličky. Vše promícháme a okořeníme kmínem. Na bramborák oloupeme, omyjeme a na¬hrubo nastrouháme brambory. Cibuli oloupe¬me, posekáme a smícháme s vejci, strouhanými bramborami, solí, pepřem a moukou. Troubu předehřejeme na 175 °C. Na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova usmažíme postupně po 4 min. 8 bramboráků (o průměru 10 cm). Poté je ukládáme na plech. Navrch rozložíme zelnou směs a v troubě ohřívá¬me asi 8 min. Rozdělíme na 4 předehřáté taliře. Můžeme ozdobit petrželkou a spirálkami okurky. 
 

  • Bramboráky z kysaného zelí
500 g kyselého zelí,3 lžíce hlaké mouky, 2 vejce, kmín, majoránka, sůl ,lisovaný česnek, olej na smažení

Zelí scedíme, překrájíme na drobnější kousky, smícháme s hladkou moukou, vejci, okořeníme kmínem, majoránkou, česnekem, pouze mírně osolíme. Na rozpáleném tuku tvoříme malé placičky. Uvedené množství stačí zhruba pro 2 osoby.

 

  • Bramborová drobenina
1 kg syrových brambor, 200 - 250 g hrubé nebo polohrubé mouky, sůl, rostlinný tuk, případně sádlo, šunkový salám nebo uzeninu

Syrové brambory oloupeme, nastrouháme a rozložíme na vále volně. Zasypeme moukou, osolíme, a zlehka protřepeme. Nemačkat ! Tukem vymažeme pekáč a nadrobno nakrájíme šunkový salám. Do pekáče pak klademe vrstvu brambor posypaných moukou, zakapeme rozpuštěným tukem a posypeme kostičkami salámu. Vrstvení opakujeme do vypotřebení brambor. Dáme zapéct v rozpálené troubě dočervena. Hotový pokrm posypeme drobně sekanou pažitkou.

 

  • Bramborová pánev se zeleninou
450 g malých brambor,sůl, pepř,6 lžic olivového oleje,lilek, cuketu,2 cibule,červenou a zelenou papriku,oregano,100 g oliv,250 ml bílého vína, lžíci vývaru

Brambory oloupeme a opečeme na třech lžících oleje, mírně osolíme a opepříme. Brambory vyjmeme z pánve, přidáme zbylý olej a opečeme na něm lilek a cuketu nakrájené na silnější plátky. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, papriky na silnější nudličky a spolu s brambory vložíme do pánve. Oregano a olivy přidáme do pokrmu a zalijeme vínem a vývarem. Přikryjeme poklicí, vložíme do trouby a 10 min. pečeme při 200°C. Dle chuti osolíme a opepříme.
 

  • Bramborová paštika pečená se sýrem
400 g vařených brambor rozmačkané na kaši, 50 g másla ,30 g hladké mouky, 1 šálek mléka, sůl a pepř, 2 stroužky česneku nasekané nadrobno 1 středně velká cibule jemně nasekaná, 30 g másla rozpuštěné ,100 g strouhaného tvrdého sýra

Na zdobení:
rajčata, ředkvičky, petrželka aj.                                                                                                                                                                      

Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku, kterou zředíme a rozvaříme s mlékem na hustou "bešamelovou omáčku". Osolíme, přidáme česnek, cibuli, vmícháme kaši z uvařených brambor a polovinu nastrouhaného sýra. Do vymazaného kastrolu položíme na dno kolo vystřižené s papíru na pečení a kastrol naplníme bramborovou směsí a necháme přes noc v chladničce vychladit. Druhý den vyklopíme bramborovou směs na kulatou ohnivzdornou mísu (např dělitelnou dortovou formu), papír sejmeme, povrch potřeme rozpuštěným máslem a posypeme druhopou polovinou strouhaného sýra. Pečeme 25 minut v troubě předehřáté na 180°C - dokud povrch není zlatavě zabarven. Při podávání k různému masu porce ozdobíme rajčaty, ředkvičkami, petrželkou aj.

 

  • Boubínské bramboráčky
1 kg brambor, hrnek mléka, hrnek hrubé mouky, sůl, 1 lžička majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, 2 cibule, 2 lžíce másla, palička česneku, hrst čerstvých hub, kousek měkkého salámu podle chuti, olej na smažení

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvíli odstát a přebytečnou vodu slijeme. Brambory přelijeme horkým mlékem, vmícháme mouku, jemně krájené houby nebo salám, sůl, majoránku, kmín, osmaženou cibuli a prolisovaný česnek. Na pánvi rozpálíme tuk a sběračkou lijeme těsto. Tvarujeme do tenkých placiček, které pečeme prudce po obou stranách dozlatova.

 

  • Bramboráčky se sýrem             
800 g brambor,1 zelená paprika, svazek jarní cibulky, 100 g anglické slaniny, 2 vejce sůl, pepř, muškátový květ, 20 g másla, 150 g sýra eidam, svazek petrželky 

Brambory si den předem uvaříme ve slupce. Vychladlé je potom oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Omyjeme a očistíme papriku s cibulkou. Papriku nakrájíme na slabé proužky a cibulku i s natí na kolečka. Slaninu pokrájíme na drobné kostičky a dokřupava je osmahneme. Brambory smísíme s pokrájenou paprikou, cibulkou i s vysmahnutou slaninou. Přimícháme vejce a muškát, osolíme a opepříme. V pánvi rozpustíme máslo a dozlatova na něm osmahneme bramboráčky. Smažíme asi 6 minut z každé strany. Na jemném struhadle nastrouháme sýr. Vždy část jej nasypeme na téměř hotový bramboráček a necháme ho rozpustit. Hotový pokrm na závěr posypeme drobně nasekanou petrželkou a ještě horký servírujeme

 

Bramborák kynutý

Na kvásek:
3 - 4 lžíce hladké mouky, 125 ml mléka, 1 lžička cukru, 50 g droždí
Natěsto:                                                                                                                                                                                                                              500 g syrových brambor, 500 g vařených brambor, 2 vejce, 200 g tučného masa nebo škvarků, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 1 rovná lžička majoránky sádlo na vymazání pekáče              

Z rozdrobeného droždí, mléka, mouky a cukru připravíme kvásek a necháme vzejít. Mezitím nastrouháme syrové brambory, přidáme brambory prolisované nebo také nastrouhané, sůl s česnekem, koření, vejce ušlehaná do pěny. Vmícháme kvásek a nakonec drobně usekané maso. Pekáček silně vymažeme tuhým tukem, směs do něho nalijeme a dáme kynout. Vykynuté těsto silně na povrchu pomastíme a upečeme dozlatova.
 

Bramborová pěna pečená
                                                                                                                                                                                                                                               1 kg oloupaných uvařených brambor, 1 lžíce másla, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra
                                                                                                                                                                                                                                                 Z uvařených brambor v menším množství osolené vody scedíme vodu, přidáme máslo, žloutky a podle chuti přisolíme. Rozmícháme s přidaným strouhaným sýrem a jako poslední vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs buď nastříkáme do vymaštěné nižší ohnivzdorné zapékací misky nebo ji tam jen lžící navršíme a povrch ozdobíme rýhováním pomocí vidličky. Zapečeme v předehřáté troubě asi během 20 minut při 200 - 210 °C. Podáváme jako přílohu k pečenému masu nebo k zelenině.

 

Bramborová placka s cibulí
                                                                                                                                                                                                                                                    3 vařené brambory, 6 vajec, 1 cibule sůl, pepř, čerstvá pažitka, olej
                                                                                                                                                                                                                                                  Brambory uvaříme ve slupce oloupeme a nakrájíme na plátky. Vejce rozmícháme opatrně, abychom nevmíchali do hmoty příliš vzduchu a přidáme k bramborům. Cibuli připravíme předem nakrájením na kolečka a orestováním na oleji. Cibuli přidáme pokrájenou i s vypečenou šťávou k bramborům s vejci. Přidáme sůl, pepř a na hrubo nakrájenou pažitku. Mezitím rozpálíme pánev s olejem a nalejeme na ni směs, ale pozor! Teď musíme pánví neustále prudce pohybovat tak, aby se tuhnoucí hmota omelety odlepila od dna a při ukončení pečení byla celistvá a volně pohyblivá. Můžeme ji také vložit s pánví ještě na 15 minut do trouby při 180°C. Po vyjmutí obrátíme na talíř opečenou vrstvou nahoru a ozdobíme např. proužky opečené papriky a položeným vějířkem nakrájeného avokáda apod.
 

Bramborová placka s houbami 
                                                                                                                                                                                                                                                  400 g vařených brambor ,400 g hladké mouky,1 lžička kypřícího prášku ,500 ml mléka ,4 vejce olej na pečení

 

Na náplň:
houby, cibulka, ředkvičky, kmín, oregáno, sůl
                                                                                                                                                                                                                                                  Do mléka zašleháme vejce, osolíme, přidáme brambory, mouku a kypřící prášek. Vytvoříme husté těsto. Těsto lijeme na středně rozpálenou pánev s horkým tukem a placky opečeme z obou stran dozlatova. Houbovou náplň - připravíme podušením např. žampionů nebo hlívy ústřičné aj. na osmažené cibulce s kmínem a s plátky ředkviček. Placku s houbovou náplní srolujeme, nebo ji jen přeložíme a podáváme k pivu.

 

Bramborová roláda
                                                                                                                                                                                                                                               1200 g brambor, 2 cibule, 2 červené papriky, 3 rajčata, 250 g cukety, sklenici tatarské omáčky ,120 g žampionů olej na smažení, sůl, pepř 
                                                                                                                                                                                                                                             Ve slané vodě uvařené brambory prolisujeme. Zeleninu a žampiony dáme na osmaženou cibuli s olejem, osolíme, opepříme a podusíme ve vlastní šťávě. Vyndáme z hrnce a necháme okapat. Brambory dáme na polovinu utěrky, překlopíme na ně druhou polovinu a vyválíme tenký plát. Na něj klademe podušenou směs a pomocí utěrky srolujeme v roládu. Necháme vychladnout. Krájíme na plátky a podáváme s tatarskou omáčkou.

 

Bramborová roláda 2
                                                                                                                                                                                                                                        bramborové těsto v prášku, 1/2 kg mletého masa, 2 vajíčka, malá cibule česnek, sůl, pepř, majoránka, olej
                                                                                                                                                                                                                                               Mleté maso okořeníme, promícháme s jedním vajíčkem a nakrájenou cibulí. Z těsta vyválíme asi 4 mm silnou placku a na ni rozetřeme masovou hmotu. Vše stočíme do rolády, kterou nakrájíme asi na 1,5 cm široká kolečka a ta opečeme v rozpáleném oleji. Nejlepší příloha je kyselé zelí.

Bramborová směs se sýrem
                                                                                                                                                                                                                                                750 g brambor, 200 g plísňového sýra, 50 g cibule, 125 g bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice, mletý pepř, sůl
                                                                                                                                                                                                                                          Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, přidáme vidličkou rozdrobený sýr, jemně nkrájenou cibuli, jogurt, sůl, hořčici a pepř. Vše promícháme a dáme do chladu.


Bramborová sýrová omeleta
                                                                                                                                                                                                                                               

500g brambor, 6 vajec, lžička mouky, sůl, 100g nastrouhaného sýra, 50g másla, petrželka,6 lžic mléka

Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Prochladlé nakrájíme na plátky. Vejce rozmícháme s trochou mouky a mléka. Na pánev dáme vždy kousek másla a plátky brambor,které opečeme. Brambory zal
 

 

Bramborová zapejkačka se žampióny
                                                                                                                                                                                                                                                     125 g rostlinného tuku, 100 g cibule, 500 g žampionů, 1200 g vařených oloupaných brambor, sůl, pepř, 5 vajec, 1,5 dl mléka

Na tuku zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme na plátky nakrájené žampiony, vydusíme do tuku, přidáme brambory nakrájené na plátky, sůl, pepř, vše lehce promícháme, vložíme do pekáčku vymazaného tukem a dáme zapéci do vyhřáté trouby. Po částečném zapečení zalijeme brambory osolenými vejci, rozšlehanými s mlékem a dopečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.

 

Bramborové česnekové trojhránky
                                                                                                                                                                                                                                                    3 velké brambory, 4 lžíce oleje, 25 g másla, 2 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu, 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky, 1 lžíce čerstvého tymiánu, sůl a pepř
                                                                                                                                                                                                                                                       Brambory vložíme do vroucí vody a vaříme 10 minut. Pak vodu pořádně scedíme a brambory opláchneme ve studené vodě. Již ochlazené brambory na prkénku rozkrájíme na poměrně silnější trojhránky; neloupeme slupku. Zahřejeme olej, máslo a česnek v pánvi a smažíme. Když začíná česnek hnědnout odstraníme ho z pánve. Do tuku na pánvi přidáme bylinky, sůl a pepř. Bylinkovou směsí pokapeme brambory a nad uhlím restujeme 10 až 15 minut. Během restování brambory podle libosti potíráme bylinkovým tukem, dokud nejsou měkké. Hotové brambory přemístíme na mísu. Místo restování je můžeme grilovat nebo upéci v troubě.
 

 

 

Bramborové karbanátky
                                                                                                                                                                                                                                                         500 g vařených oloupaných brambor, na čtvrtky ,sůl ,3 žemle ,1 šálek mléka ,1 menší cibule, nadrobno,20 g tuku, 2 vejce, majoránka , 2 bílky, 4 lžíce strouhanky tuk na smažení
                                                                                                                                                                                                                                             Odcezené ve slané vodě doměkka uvařené brambory vložíme do horké truby a necháme chvíli proschnout. Pak je rozmačkáme na kaší, přidáme v mléce máčené vymačkané žemle, dozlatova osmaženou cibulku, špetku majoránky a vejce. Zpracujeme těsto, které rozdělíme na stejné kousky. Rukou tvoříme menší ploché karbanátky, které namočíme v bílku a v prosáté strouhance. Osmažíme je po obou stranách na horkém tuku. Podáváme s nakládanou nebo čerstvou zeleninou (salátem).
 

Bramborové karbanátky s houbami a pažitkou
                                                                                                                                                                                                                                                              1 kg vařených brambor, nastrouhané 3 cibule, drobně nakrájené 1 lžíce sádla 3 lžíce sušených namočených, pak pokrájených hub, hrubá mouka, sůl, pepř nastříhaná pažitka, 2 vejce, mléko, strouhanka, olej, kečup
                                                                                                                                                                                                                                                             Namočené houby povaříme 10 minut. Scedíme je a drobně nasekané je přidáme k bramborům. Cibuli osmažíme na sádle a i s tukem ji přimícháme do brambor. Přidáme vejce a podle potřeby 3 lžíce mouky. Osolíme, opepříme, přidáme drobně nastřihanou pažitku nebo cibulovou nať. Vypracujeme těsto. Z těsta formujeme karbanátky, které namočíme v rozšlehaném vejci s mlékem, obalíme ve strouhance a usmažíme po obou stranách dozlatova. Podáváme polité kečupem a obložené salátem.

 

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
                                                                                                                                                                                                                                                    200 g uzené krkovice, 900 g oloupaných brambor vařených ve slupce, 180 g hrubé mouky, 80 g krupice, sůl, 1 vejce, 20 g hladké mouky na vyválení, sádlo, 2 cibule                                                                                                                                                                                                                                                    

Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, vypracujeme těsto, vyválíme asi 0,5cm silné pláty a rozkrájíme na čtverce asi 5x5cm. Nasekané kousky uzeného masa zabalíme do těsta a vaříme v osolené vodě asi 10-12 minut. Vařené knedlíky vyjmeme a podáváme přelité cibulkou osmaženou na sádle.

 

Bramborové koblihy slané
                                                                                                                                                                                                                                                       250 g prolisovaných studených vařených brambor, sůl, 300 g polohrubé mouky, 30 g másla, 2 žloutky, kvásek ze 2 lžíc mléka, špetky cukru a 20 g droždí, 150 až 200 g uzeného vařeného masa nebo šunky, olej na smažení
                                                                                                                                                                                                                                                Brambory smícháme s moukou. V míse smícháme máslo, žloutky, kvásek, přidáme směs mouky a brambor, osolíme a vypracujeme tužší těsto jako na koláče. Necháme je v teple vykynout a pak vyválíme 2 pláty silné asi 3/4 cm. Malým kulatým vykrajovadlem naznačíme na jeden plát kroužky (nebo podle talířku) a do středu dáme usekané maso. Druhým plátem je přikryjeme, kolem nádivky prsty zmáčkneme a vykrojíme koblížky. Naklademe na nahřátý plech, zakryjeme ubrouskem a necháme zvolna kynout. Vykynuté klademe vrchní stranou dolů do rozpáleného oleje. Jakmile se začnou smažit, plamen zmírníme. Podáváme jako zákusek k čaji nebo vínu.

 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode